caes

Parc Agrari En un tram a Gavà i un altre a Viladecans

Pla d'actuacions per a la consolidació dels marges dels canals de reg i drenatge al Parc Agrari

16/05/2016

L'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona i l'Obra Social 'la Caixa' van signar el 'Conveni per al desenvolupament del programa de conservació dels espais naturals protegits gestionats per la Diputació de Barcelona', que permetrà desenvolupar durant el bienni 2015/16 plans d'actuacions específics que s'executaran a la Xarxa de Parcs Naturals.

El Programa de treball de l'any 2015/16, redactat i aprovat per les parts signants del conveni, recull diverses actuacions que s'han de realitzar a diferents espais naturals i que s'han d'adjudicar a les entitats o empreses capaces de realitzar-los. Entre els objectius del conveni es manifesta la priorització de la participació dels col·lectius de persones desfavorides a través d'entitats i empreses d'inserció sociolaboral.

En aquest context, des el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat s'ha plantejat un Pla d'actuacions per a la consolidació dels marges dels canals de reg i drenatge. L'objecte d'aquest pla d'actuacions és la definició i execució d'actuacions de baix cost en termes consum de recursos i manteniment que permetin protegir els marges erosionats del canals de reg i drenatge de la zona del parc. Les actuacions definides i executades han de servir com a prova pilot per a una posterior actuació més generalitzada aplicada a altres canalitzacions de reg i drenatge que també presentin problemes d'erosió. Els treballs han estat executats durant la primera quinzena de març per la Fundació NouXamfrà i durant mig any es realitzarà un seguiment de l'experiència. Els llocs d'actuació són dos trams de corredores de reg i drenatge: una dins el municipi de Gavà i l'altra, al municipi de Viladecans, ambdues molt properes a les instal·lacions de l'EDAR de Gavà - Viladecans.

Tècniques de bioenginyeria aplicades

Les actuacions es basen en les següents tècniques de bioenginyeria:

Pallissada d'un o dos nivells: sistema d'estructura vertical o lleugerament inclinada conformada per estaques clavades a terra i pals de fusta col·locats de forma horitzontal per tal de retenir el sòl en talussos.

L'estructura consisteix en la instal·lació de pals verticals, estaques de fusta de castanyer de 10-12 cm de diàmetre, cada 1,5 m. Les estaques seran d'1,5 m de llargada i s'enterraran entre 1,3 i 1,4 m, en funció de les línies de pals horitzontals que calgui instal·lar. Unint els pals verticals i arran del terreny es col·locaran una o dues línies de pals transversals de 10-12 cm de diàmetre i de 3 m de llargada. Aquests s'uniran amb visos a les estaques. Una vegada realitzada l'estructura, es procedeix a un reompliment amb terres per d'anivellar-ho amb el tronc superior. És convenient dur a terme una sembra amb llavor d'herbàcies autòctones o la plantació amb halòfites pròpies de la zona.

Herbassars pluriespecífics: aquesta tècnica es basa en la plantació d'herbassars pluriespecífics amb les espècies escollides, estructurats en fibra de coco i vegetats amb planta halòfita totalment desenvolupada. Els helòfits actuen en la consolidació de l'estructura del marge fluvial, en la millora de la qualitat de l'aigua i la millora ambiental i paisatgística.

El Plant Carpet és una estructura vegetada de 5x1 m, que es produeix en viver al llarg d'un període vegetatiu i presenta una densitat homogènia de tiges al llarg de tota la superfície. En la cara inferior, l'herbassar presenta una massa d'arrels ben desenvolupada. S'utilitzen quatre gèneres d'helòfits representats per les següents espècies Scirpus maritimus, Iris pseudacorus, Juncus acutus i Scirpus lacustris. Amb aquest conjunt es busca diversificar el medi donant entrada a diferents espècies pròpies de la zona. L'estructura es fixa al terreny mitjançant grapes de ferro corrugat de 0,2x0,2x0,5 m i 8-10 mm de diàmetre. Els helòfits implantats al sistema tenen una elevada taxa de supervivència. És important clavar adequadament l'herbassar amb estaques o alternatius per garantir la resistència al pas de l'aigua abans que les plantes hagin arrelat.

Roll vegetalitzat: es tracta d'un cilindre de 30 cm de diàmetre de fibra de coco premsada i subjectada per una malla i prevegetat amb helòfits. Aquest material d'estructura homogènia en el rotllo presenta un grau de premsat avaluat per tal que hi hagi equilibri entre la degradació de la fibra i l'ocupació d'aquests espais per a les arrels de les plantes. D'aquesta manera, el material no perd l'estructura al llarg del temps, tot i estar absolutament colmatada per vegetació. Per tal d'accelerar al màxim el procés i permetre una resistència a l'assecament així com altres variables ambientals es prevegeten al viver.

Els rolls vegetalitzats utilitzats són de 3 m de llarg i amb un diàmetre de 0,30 m i, en aquest cas, el pes en sec es de 10 kg/m. Aquestes mesures són una bona combinació pel desenvolupament de les arrels i la facilitat del seu transport i manipulació. S'instal·len amb les espècies vegetals ja incorporades i estructurades. Presenten un mínim de 30 exemplars d'espècies per cada rotlle de 3 m i poden contenir entre moltes altres Scirpus maritimus, Iris pseudacorus, Juncus acutus i Lythrum salicaria.

Ret orgànica o ret de coco: consolidació de l'estructura del sòl mitjançant ret de coco, oferint protecció davant de les avingudes, de les pluges torrencials o de la simple escorrentia de l'aigua. Aquesta estructura reté la humitat i facilita el restabliment de la vegetació. Amb una sembra anterior i/o posterior s'afavoreix la colonització herbàcia que amb el pas del temps arribarà a substituir la fibra de coco.

La ret de coco presenta una llum variable, permetent l'entrada de radiació solar i aigua, però protegint la superfície descoberta del sòl, fet que facilita el creixement inicial.  

Gabió flexible: el gabió flexible tubular està estructurat en una xarxa de polietilè d'alta densitat i farcit de graves. Es tracta d'una estructura cilíndrica de xarxa amb una composició interior de graves. La longitud del conjunt fa 2 m de longitud i el seu diàmetre estàndard és de 40 cm. El diàmetre de les graves oscil·la entre els 7 i els 15 cm i el pes és de 175 kg/m.

Per a més informació sobre els projectes del conveni de col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona al Parc Agrari del Baix Llobregat podeu consultar l'enllaç següent.

compartir

Font de la informació: Parc Agrari del Baix Llobregat

Categoria: Gestió del medi, Cobertes del sòl, Biodiversitat, Parc Agrari, Hidrologia, Paisatge, hàbitats, general,