caes

Xarxa de Parcs Naturals El recital es va fer a la cartoixa d'Escaladei, al Parc Natural de Montsant

'El plany de Ramon' uneix música, text i pintura

08/06/2016

Neus Dalmau, veu i pintura, i Marc Egea, viola de roda, van presentar el 5 de juny a les dotze del migdia l'espectacle 'El plany de Ramon', un recital i performance artística al voltant de l'obra de Ramon Llull. El recital es va celebrar a la cartoixa d'Escaladei, a la Morera de Montsant, edifici emblemàtic emplaçat dins del Parc Natural de la Serra de Montsant. Hi van assistir una cinquantena de  persones.

Tot el recital va girar al voltant de l'obra de Ramon Llull, pensador mallorquí i figura cabdal de la literatura catalana, del qual enguany se celebra el 700è aniversari de la mort, mitjançant la lectura de fragments de la seva obra a la qual se sumava l'explicació d'episodis de la seva vida.

L'espectacle, per tant, combinava el recitat de textos, la música de Marc Egea i l'expressió plàstica de Neus Dalmau, la qual va anar pintant un quadre al llarg del recital. La sala capitular de la cartoixa d'Escaladei, lloc escollit per fer-hi el recital, va ser un marc incomparable ja que va provocar que l'espectador es traslladés a l'època medieval, moment en què Llull va viure i escriure la seva obra.

Es van recitar paràgrafs dels llibres Amic e Amat, Llibre de Mil Proverbis, el Cant de Ramon i Lo Desconhort, tots de Llull. Tanmateix, es van llegir fragments del llibre Perles, de Jacint Verdaguer, la seva interpretació de l'Amic e Amat lul·lià.

Un dels aspectes més innovadors del recital interdisciplinari va ser la combinació entre la rapsòdia, la música i la pintura. Damunt una tela blanca, Dalmau va començar a escriure amb el pinzell la frase "Ramon el teu plor és aquí," amb una cal·ligrafia d'estil gòtic. Després, el quadre es va anar transformant amb creus, branques i fulles de colors gris, negre i blanc, fins que, amb l'aplicació del color a les flors, el conjunt va convertir-se en un arbre, al·legoria de l'Arbre de ciència, obra escrit per Ramon Llull entre el 1295 i el 1296.

En acabar el recital, els assistents van ser convidats a un aperitiu gràcies a l'aportació del Centre Quim Soler. "El plany de Ramon" va ser un bon exemple de, per una banda, l'interès del cicle Poesia als parcs. Lletres i paisatges de difondre la cultura poètica i, per una altra, de la col·laboració entre institucions que gestionen els espais naturals de Catalunya.

El cicle continua i els propers 18 i 19 de juny us esperem a Farrera, dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu, on podreu gaudir de la proposta següent:

· Parc Natural de l'Alt Pirineu

Ds. 18 de juny, 19 h – Centre d'Art i Natura. La Bastida, s/n. Farrera

Dolors Miquel, Meritxell Gené i Anna Crowe, veu i música.

Dg. 19 de juny, 12 h – Sortida del Centre d'Art i Natura. La Bastida, s/n. Farrera

Passejada poètica cap a l'ermita de Santa Eulàlia d'Alendo.

"Poesia als parcs. Lletres i paisatge 2016" oferirà recitals poeticomusicals fins al mes de novembre. Descarregueu-vos el programa complet d'aquest 2016 a l'enllaç següent.

Poesia als parcs. Lletres i paisatges és una iniciativa de la Diputació de Barcelona que compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i s'emmarca dins el programa cultural Viu el parc de la Xarxa de Parcs Naturals. Actualment, Tramoia Cultura coordina el cicle. 

Des de l'any 2004, aquest cicle ajuda a difondre la poesia com una expressió artística lligada a la natura i, especialment, als espais protegits de la Xarxa de Parcs Naturals i d'altres de fora de Catalunya. Trobareu tota la informació a la pàgina web i al Facebook de Poesia als parcs i al canal Youtube tots els vídeos dels recitals oferts.

compartir

Font de la informació: Tramoia Cultura

Categoria: Poesia als parcs, Viu el parc, Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Poesia als Parcs, general,