caes

Xarxa de Parcs Naturals La coordinació ha anat a càrrec de Carles Castell i Jaume Terradas

Ja es pot consultar en línia el volum 'Som Natura. El repte de l'Antropocè'

23/04/2020

El mes de gener del 2019 s'inaugurava 'Som Natura' al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una exposició coproduïda pel mateix Museu i el Departament de Territori i Sostenibilitat. Ara, coincidint amb la Diada de Sant Jordi, està disponible i podeu consultar i descarregar-vos el volum que, sota el mateix títol, va publicar-se arran de l'exposició.

Els humans som capaços de malmetre el planeta amb les nostres accions, però també podem actuar per conservar-ne la biodiversitat i els ecosistemes. D'acord amb això, l’objectiu del volum Som Natura. El repte de l'Antropocè, igual que el de l’exposició que en va donar origen, és despertar sensacions, fer reflexionar i animar a passar a l’acció a partir de nombroses aportacions des de molt diversos camps de la ciència i la cultura.

Aquest llibre es va publicar amb motiu de l’exposició del mateix títol, "Som Natura", coproduïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que va ser inaugurada a la seu del Museu al Fòrum el dia 15 de gener del 2019, i recull extensa informació i ofereix nombroses consideracions des de diversos punts de vista, de manera que constitueix un element complementari i enriquidor de l’exposició.

La coordinació del volum va anar a càrrec de Carles Castell i Jaume Terradas, els quals van reunir les aportacions d’una trentena de reconeguts científics, pensadors i artistes del nostre país. El resultat va ser una visió conjunta i complexa de la natura –i del paper que hi juguem els humans com a part d’ella–, des de la ciència i la cultura.

A les seves pàgines, amb un enfocament i un llenguatge divulgatius, podreu trobar-hi excel·lents reflexions científiques sobre l’origen de la vida, l’aparició i evolució de l’espècie humana, o l’enorme riquesa que representa la diversitat biològica, barrejades amb magnífiques, i sovint menys conegudes, aportacions des de la filosofia, la pintura, la sociologia, la neurologia, la pedagogia o l’espiritualitat, al costat també d’una mirada més propera, a la riquesa i diversitat de la natura a casa nostra i dels problemes per a la seva conservació, comuns en la seva major part als del conjunt del planeta.

L'ésser humà davant de la sisena extinció

En síntesi, el missatge és clar: ens trobem davant de la sisena extinció en la història de la Terra, que ha marcat l’entrada a una nova era, l’Antropocè, en la qual l’activitat humana condiciona, i sovint destrueix, la vida al planeta.

Davant d’aquest fet, fruit d’un model socioeconòmic insostenible i esgotat, i de l’evidència que els humans necessitem la natura per a la nostra supervivència, cal actuar. Ens trobem al límit de la capacitat del planeta per tolerar els impactes que estem provocant -canvi climàtic, destrucció d’hàbitats, contaminació, sobreexplotació, pèrdua d’espècies- i la situació és realment greu.

Però els humans som poderosos. Hem demostrat ser capaços de malmetre el planeta amb les nostres accions però també podem actuar per conservar-ne la biodiversitat i els ecosistemes. Ens hi juguem la nostra vida i el nostre benestar. Com a mostra de la nostra capacitat per canviar les coses en positiu, a la part final del llibre es recullen nombroses iniciatives -d’institucions públiques, empreses, centres de recerca, institucions i entitats del tercer sector- d’allò que ja s’està fent en aquest sentit.

Hem d’actuar, i hem de fer-ho ara. No podem esperar més. A tot el món, moltes persones i organitzacions ja ho estan fent. El canvi està en marxa i cal que ens hi sumem tota la humanitat.

Esperem i desitgem que aquest llibre esperoni moltes més persones a fer-ho. Consulteu-lo i descarregueu-vos-el en aquest enllaç [PDF].

compartir

Font de la informació: Carles Castell - assessor científic i divulgatiu de l’exposició 'Som Natura'

Categoria: Paisatge, Geologia, Planificació i avaluació, invertebrats, Normativa, hàbitats, flora, fongs, Publicacions, Atmosfera, Gestió del medi, ODS, Diputació de Barcelona, Notícies d'arreu, Relleu, Hidrologia, Divulgació, Meteorologia, vertebrats, fauna, Biodiversitat, algues, Xarxa de Parcs Naturals, Recerca i seguiment, Llibres, revistes i CD, general,