caes

Sant Llorenç-Obac | Foix | Olèrdola | Garraf | Xarxa de Parcs Naturals | Montseny Es va presentar el servei de transport públic integrat 'Bus Parc' i el mapa d'empreses CETSCAT

La Xarxa de Parcs Naturals, present en el II Fòrum d'Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat (ENS) 2019

10/11/2019

Amb el lema 'Ecoturisme tot l’any' com a repte de futur, la Generalitat de Catalunya, a través de la seva Taula d’Ecoturisme, va organitzar els dies 23 i 24 d’octubre el II Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat) a Catalunya. L'esdeveniment va tenir lloc al Centre Fluvial del Delta, a Deltebre (Baix Ebre).

Deltebre va ser el punt neuràlgic de trobada de l’ecoturisme a Catalunya en unes jornades de reflexió i treball en xarxa sobre els principals reptes del sector que van aplegar prop de dues-centes persones del sector públic i privat vinculades al món del turisme i de la protecció de la natura.

Amb la premissa “Ecoturisme tot l'any", al Delta de l'Ebre es van debatre i aportar idees suggeridores sobre com aconseguir que l'ecoturisme sigui una opció durant totes les estacions. Amb aquesta finalitat, en el II Fòrum ENS es van impulsar productes i serveis que afavoreixin la diversificació, la desestacionalització, la desconcentració així com l'augment dels ingressos perquè es pugui treballar en destinacions turístiques de naturalesa diversa durant tot l'any.

Comunicacions, taules de debat, presentacions i sortides de camp

El Fòrum es va organitzar en comunicacions i taules de debat, presentació de projectes, sessions de treball en grups i sortides de camp ideals per fer treball en xarxa. Es va comptar amb la presència d'Héctor Ceballos (arquitecte mexicà i pare de l’ecoturisme al Delta de l’Ebre) amb la ponència marc “Com fan les destinacions arreu del món per treballar l’ecoturisme al llarg de l’any”.

Altres ponències i taules rodones van aportar idees i opinions per tal de treure conclusions sobre com Catalunya treballa a través del foment del turisme sostenible i la oportunitat per a les empreses i els destins turístics per fer front a l’estacionalització del sector.

Així mateix, es va preveure un espai per a treballs en grup per donar veu i fer participar els diferents assistents, es va treballar per trobar idees i projectes per crear experiències d’ecoturisme entre empreses i destinacions, crear paquets multiproducte i que aquests s'adiguin amb els principis i reptes del turisme sostenible.

A la pàgina web del Fòrum ben aviat es facilitaran les conclusions.

Aportacions de la Xarxa de Parcs Naturals

En l’espai “Àgora de projectes” es van presentar onze projectes d’empreses, entitats i ens públics relacionats amb com afronten els reptes que presenta actualment el sector ecoturístic.

La Xarxa de Parcs Naturals va ser-hi present en dues ocasions. Per una banda, amb la presentació del servei de transport públic integrat 'Bus Parc' als parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, a càrrec d’Elisabet Ros, del Parc Natural del Montseny, i de Yolanda Asensio, del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, els dos territoris que tenen el projecte Bus Parc en funcionament.

Per una altra, es va presentar “El nou visor de mapes de les empreses adherides a la xarxa CETSCAT”, comunicació a càrrec de Joan Pijoan, del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i d’Elisabet Ros, del Parc Natural del Montseny.

Totes dues comunicacions van ser escollides pels coordinadors del II Fòrum ENS per la seva singularitat. En el cas del transport públic integrat, concretament pel tema, ja que no hi ha gaires exemples de promoció del turisme que fomentin l’ús del transport públic; i en el cas del mapa d'empreses CETS, pel fet de ser una mostra de col·laboració entre dues administracions públiques, un element força recurrent en el Fòrum però, igualment, poc habitual.

Conclusions del II Fòrum ENS

El II Fòrum ENS va posar de manifest la necessitat de seguir treballant pel turisme sostenible, la importància del treball col·laboratiu entre els diferents agents implicats i el paper de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) com a eina de gestió principal per al desenvolupament del turisme sostenible en els espais naturals protegits.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, ODS, Educació ambiental, Accessibilitat als parcs, Foix, Olèrdola, Garraf, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, Montseny, general,