caes

Collserola Consta d'un abellar i un jardí amb diverses plantes mel·líferes autòctones

Un apiari didàctic en un entorn especial al Parc Natural de la Serra de Collserola

16/12/2020

El Parc Natural de la Serra de Collserola compta amb un nou apiari didàctic. La instal·lació està ubicada en els terrenys del Cementiri Comarcal de Roques Blanques i vol fomentar el coneixement de les abelles de la mel i conscienciar grans i petits sobre el paper clau dels insectes pol·linitzadors gràcies a plafons informatius i visites guiades a l'espai.

Roques Blanques col·labora amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola donant suport a diversos projectes per a l’estudi i divulgació de la flora i fauna autòctones. Joan Vilamú, cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci, posa en relleu la gran importància dels insectes pol·linitzadors per mantenir els ecosistemes mediterranis: "Arran de la proximitat a grans nuclis urbans i industrials, Collserola és un parc molt amenaçat per l’acció humana, la contaminació o el canvi climàtic, entre altres factors. Les conseqüències d’això perjudiquen directament diverses espècies vegetals i animals, com ara les abelles silvestres, la població de les quals ha davallat considerablement en els darrers anys. La funció pol·linitzadora d’aquests himenòpters és fonamental per garantir la preservació i supervivència dels ecosistemes del Parc. A Collserola, s’està promovent l’apicultura ecològica sense descuidar les espècies silvestres d’entomofauna pol·linitzadora".

Efectivament, el paper de les abelles és vital per assegurar la nostra supervivència: segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), més del 75 % dels cultius alimentaris mundials depenen de la pol·linització.

Projecte de divulgació de les abelles

El Cementiri Comarcal Roques Blanques (obert fa més de trenta-cinc anys, de titularitat pública i gestionat per Àltima) ha posat en marxa un projecte de divulgació de les abelles a través de la col·locació i gestió d’un apiari didàctic.

Tot i que les abelles de la mel, una espècie domèstica, són les més conegudes pel gran públic, la gran majoria d’abelles són solitàries, la població mundial de les quals s’ha reduït a molts punts del planeta, per això és important conscienciar sobre la importància de la seva gran tasca pol·linitzadora a favor de la biodiversitat.

L’apiari de Roques Blanques consta d’un abellar per a l’observació i cura d’aquests insectes, situat al costat d’un jardí amb diverses plantes mel·líferes autòctones de Collserola com espígol, romaní, farigola, sàlvia, etc. El seu objectiu és contribuir al coneixement d’aquests pol·linitzadors i apropar les abelles a grans i petits a través de plafons informatius i visites guiades a l’espai. 

Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima, explica que "Roques Blanques és un nou concepte de cementiri, molt diferent als que estem acostumats a veure. Des que es va posar en marxa, l’any 1984, sempre hem tingut molt present que ens trobem en un entorn natural privilegiat, que cal preservar i promoure. Amb aquest projecte apícola reforcem la nostra aposta per un cementiri sostenible i ple de vida". 

La gestió del nou apiari de Roques Blanques es fa sota els criteris d’una apicultura artesanal, sostenible i ecològica, basada en el respecte per les abelles i el seu ritme biològic, sense l’estrès d’objectius productius. "Fomentem una apicultura curosa i sensible, respectant en tot moment la fauna i flora autòctones, apropant a la societat el màgic i meravellós món de les abelles. Creiem que l’educació és l’eina principal per fer créixer la consciència social, promovent l’estima per la millora i recuperació dels entorns naturals", explica Eric Barbero, apicultor del Parc i fundador de Melvida, encarregada de la supervisió de l’apiari didàctic de Roques Blanques amb l’assessorament de l’equip de tècnics, biòlegs i guardes forestals del Parc Natural de la Serra de Collserola. Melvida disposa d’altres apiaris al Parc.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Educació ambiental, fauna, invertebrats, insectes, flora, hàbitats, Divulgació, Collserola, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,