caes

Montseny En el marc del VII Col·loqui Internacional de l’Etnopol Centre Francès del Patrimoni Cultural Immaterial

L'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny es presenta a Bretanya

16/10/2018

L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny s’ha presentat recentment en un col·loqui internacional sobre la relació entre patrimoni cultural immaterial i patrimoni natural. El projecte, reconegut com a bona pràctica per la UNESCO, continua sent un referent més enllà de les nostres fronteres.

El patrimoni cultural immaterial és natural i ambiental? Aquesta és la pregunta que ha intentat respondre el VII Col·loqui Internacional de l’Etnopol Centre Francès del Patrimoni Cultural Immaterial, celebrat a la població bretona de Vitré. L’experiència de la Reserva de la Biosfera del Montseny hi ha estat present, convidada pels organitzadors, com a bona pràctica reconeguda per la UNESCO. Lluís Garcia, coordinador de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny, ha estat l’encarregat d’explicar com els diversos elements que formen aquesta part del patrimoni, contribueixen també a la preservació del patrimoni natural.

En el cas dels coneixements i usos relacionats amb la natura i amb l’univers, la relació és prou evident, tant si es tracta de pràctiques relacionades amb l’alimentació (entre d’altres, la recollida i consum de bolets, caragols o castanyes), com si parlem de l’explotació forestal, l’extracció de suro o l’explotació de l’aigua. Tanmateix, les tradicions orals, com les llegendes, també ajuden a sensibilitzar sobre el valor dels paisatges en què se situen. La festa que representen els aplecs és molt sovint indestriable de l’entorn natural on tenen lloc. Així mateix, moltes pràctiques artesanals depenen d’una matèria primera que proporciona el medi natural, com la terrissa de Breda, el bruc per fer escombres o la fusta que es treballa.

A la trobada, en la qual s’han presentat també experiències de Suïssa, Bèlgica i Lapònia, així com de diverses regions franceses, s’ha parlat molt de la gestió de l’aigua i dels recursos pesquers, un àmbit en què la vinculació entre els recursos naturals i les pràctiques culturals és especialment evident i especialment actual.

També hi ha hagut espai per analitzar com la legislació condiciona i de vegades posa en perill unes pràctiques culturals beneficioses per al medi ambient. És el cas de França, on la normativa fiscal fomentava, fins fa ben poc, la dessecació de les zones humides, tan necessàries per al manteniment de la biodiversitat.

La conclusió general és que el patrimoni cultural immaterial té molt a veure amb el patrimoni natural i que cal continuar aprofundint en un treball conjunt dels dos àmbits. Les ponències presentades al llarg dels dos dies es publicaran durant els primers mesos del 2019.

Trobareu més informació sobre l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny en aquest enllaç.

 

compartir

Font de la informació: Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM)

Categoria: Montseny, general,