caes

Xarxa de Parcs Naturals La 12a trobada va significar el tret de sortida a la 27a temporada del projecte

12a trobada de voluntaris del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS)

09/03/2020

El dissabte 22 de febrer es va celebrar al Museu de Ciències Naturals de Granollers la dotzena trobada de voluntaris i voluntàries del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS). Durant tota la jornada, un total de 67 persones, la trobada més nombrosa feta fins al moment, van compartir i discutir els resultats del projecte.

La sessió va començar amb l'explicació de l’estat de la xarxa: el 2019 s’ha arribat a les 173 estacions de seguiment i se n’han mostrejat 113, un rècord per al projecte. En destaca la consolidació a l’illa de Mallorca i en zones del territori català, que cada vegada presenta menys buits.

A continuació, es va abordar una mostra de la producció científica aconseguida els darrers anys, acompanyada per una explicació sobre els diferents indicadors ecològics que utilitza el Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) per a l’estudi de les papallones i dels seus hàbitats. Tot un seguit de col·laboradors van poder presentar petits projectes en els quals participen. Entre d’altres xerrades, durant la tarda es va realitzar un concurs d’identificació.

Als assistents se’ls va obsequiar amb l’últim número del butlletí Cynthia, en què apareixen els resultats de les temporades 2017 i 2018, i amb una ampolla de vi Volaina del celler Credo, d'una zona de l’Alt Penedès on actualment s’hi realitza un seguiment en dues estacions CBMS.

Uns dies més tard, el diumenge 1 de març, va començar la 27a temporada d’aquest seguiment. Al llarg d'aquests anys s’han comptat més de 2.700.000 papallones dins els transsectes que es realitzen setmanalment. L’hivern pràcticament inexistent a molts punts del país fa que durant el mes de febrer ja s’estiguin veient força papallones, que avancen la seva fenologia.

compartir

Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: fauna, insectes, Planificació i avaluació, Biodiversitat, Xarxa de Parcs Naturals, ODS, Ponències, flora, Educació ambiental, Publicacions, Paisatge, Educació ambiental, Divulgació, invertebrats, Gestió del medi, hàbitats, Recerca i seguiment, general,