"Que les cançons tornin al poble i que el poble les canti", aquesta fou la constant i quasi lema de Joan Tomàs i Parés (1896-1967), músic i folklorista, i sotsdirector de l'Orfeó Català. En el concert de la Coral Briançó de Sant Celoni del dissabte 2 de juliol a Masia Mariona, seu del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i antiga casa d’estiueig de Rafael Patxot, s’oferiran cançons recollides en les seves "missions", juntament amb en Joan Amades, i cançons de compositors contemporanis d'ell.
L’OCPC volia recopilar el material per estudiar les arrels de la nostra música i la seva relació amb el món civil. Per fer-ho, el treball de camp s’organitzava en les anomenades "missions", compostes de dues persones que recorrien el territori. Així, un filòleg o folklorista s’ocupava de la part literària i feia les memòries de la missió i un musicòleg s’encarregava de la notació musical. Per a més informació, en l'apartat "Totes les missions" de la pàgina web Univers Patxot es recopila la informació d'un total de seixanta-sis missions així com enregistraments d'interpretacions actuals, que també es poden visionar al canal Youtube Univers Patxot.
El concert compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Celoni i de Fogars de Montclús.
Exposicions al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols
Sumant-se a les propostes, el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, lloc de naixença de Rafael Patxot i Jubert, acull dues exposicions que giren també al voltant de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya: "Llum a l'ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963", amb motiu de la commemoració del 125è aniversari del naixement d'aquesta folklorista, poeta, pedagoga i investigadora de l'Obra del Cançoner Popular Català, i "L'Obra del Cançoner Popular de Catalunya i la recerca dels nostres orígens", l’any del centenari de l’inici del projecte, impulsat amb mecenatge de Rafael Patxot i Jubert.
Les dues mostres es podran visitar entre l’1 de juliol i l’11 de setembre del 2022.
Visita virtual 360º
Recentment, a més, ja es pot fer la visita virtual 360º de l'"Univers Patxot", exposició permanent sobre la vida i l’obra de Rafael Patxot instal·lada a Masia Mariona. La mostra ofereix una visió general de l'obra científica i de mecenatge de Patxot amb espais dedicats a l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular.
8è Premi Patxot i Jubert
Actualment, és en marxa la 8a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre qualsevol de les temàtiques següents: cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, el rol de la dona, música, arquitectura); l’excursionisme en la descoberta del territori i la llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística); història medieval catalana; història de les ciències a Catalunya; història local de Sant Feliu de Guíxols; dret internacional en la defensa dels drets i valors humans; i, finalment, també astronomia i meteorologia.
El termini d'admissió de candidatures per al 8è Premi Rafael Patxot finalitza el 2 de desembre del 2022 a les 13 h.
Els sis volums apareguts fins al moment en el marc de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert" están disponibles a la Llibreria de la Diputació.