caes

Parc Fluvial Besòs Encara es veuen exemplars a l'indret que poden estar intentant una nova posta

L'incivisme, les riuades i la depredació natural fan fracassar la nidificació del corriol petit al Parc Fluvial del Besòs

10/07/2020

El mes de juny avançàvem que algunes parelles de corriol petit (Charadrius dubius) intentaven niar en diversos punts del Parc Fluvial del Besòs per reproduir-se. Passades unes setmanes, el balanç de la nidificació d’aquest ocell al Parc constata que, ja sigui a causa de les riuades d’aquesta primavera, la depredació natural o l’incivisme d’alguns usuaris del Parc que no han respectat els espais delimitats per protegir els nius, cap de les nidificacions ha estat exitosa. Respectar les zones delimitades per protegir la fauna és bàsic per assegurar l’èxit de les nidificacions i la millora de la biodiversitat.

El corriol petit (Charadrius dubius) intenta niar en les zones humides i en els cursos fluvials i, per aquest motiu, troba en les platges de còdols del riu del Parc Fluvial un indret molt apropiat. El corriol construeix el niu entre les pedres de manera que aquest queda totalment mimetitzat amb l’entorn, una bona mesura de protecció davant els depredadors.

Les riuades periòdiques d’aquesta primavera han format en diversos punts del canal central illes molt adequades per a les parelles de corriol petit que han aprofitat per posar-hi el niu. Els punts triats han estat a l’entorn de les preses 11, 9, 8, 7 i 6 de l’àmbit de Sant Adrià de Besòs.

Tanmateix, han estat precisament les riuades les que en tres ocasions han fet perdre la posta d’una d’aquestes parelles que, tot i els inconvenients, no s’ha donat per vençuda i fa uns dies s’ha tornat a observar covant.

En una altra illa ubicada aigües amunt del primer punt on és difícil l’accés a persones i gossos, s’ha pogut veure una altra parella de corriols la qual però també ha perdut la seva posta en dues ocasions, una d’elles probablement a causa de la depredació natural. No obstant això, en aquest indret es continuen observant exemplars d’aquest ocell així que no es pot descartar que facin un darrer intent de nidificació.

Tampoc ha tingut sort la parella que havia niat en dues ocasions entorn a l’accés Miquel Servet. En aquest cas, la posta segurament s’ha perdut a causa del trepig de persones i/o gossos que, tot i estar la zona d’escullera encintada per protegir i dissuadir les persones d’accedir al codolar, ho han fet i han provocat aquest fatídic desenllaç.

Cal respectar els espais delimitats per protegir la fauna i la flora del Parc Fluvial

Des del punt de vista de la gestió sostenible del Parc Fluvial del Besòs, l’increment poblacional d’aquests ocells és estratègic. Per tant, és molt important respectar els espais delimitats per protegir els nius de les amenaces antròpiques que pateixen per aconseguir la seva supervivència i una millora de la biodiversitat de l’espai natural protegit.

Aquestes espècies són un insecticida natural molt valuós a l’hora de reduir el nombre de quironòmids i altres insectes que, puntualment, poden resultar molestos però que representen la base de la xarxa tròfica del riu.

Es per aquest motiu que des del servei de manteniment integral del Parc Fluvial del Besòs es prenen mesures especials en la gestió de les preses així com en el reforç de  la informació i els avisos als usuaris del Parc per tal que prenguin consciència de la importància de respectar els espais habilitats per a la fauna i de mantenir-se fora del canal central del riu i amb els gossos lligats.

Per a més informació, consulteu la pàgina web Normes i consells durant la vostra estada al Parc Fluvial del Besòs.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: fauna, Paisatge, ocells, vertebrats, Gestió del medi, ODS, Educació ambiental, Parc Fluvial del Besós, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Hidrologia, Planificació i avaluació, Biodiversitat, Meteorologia, hàbitats, general,