caes

Parc Agrari | Montesquiu | Foix | Marina | Litoral | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Garraf | Montnegre-Corredor | Collserola | Montseny | Xarxa de Parcs Naturals El 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius

Un catàleg comú aplega el material dels centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals

09/06/2020

En ocasió del Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, volem posar en valor els onze centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals que apleguen, en un catàleg comú amb prop de 30.000 referències bibliogràfiques, informació sobre fauna, flora, diversitat històrica i cultural amb finalitat d'estudi i divulgació científica.

Els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals recopilen materials documentals sobre aquests diferents àmbits, amb la finalitat de millorar-ne i facilitar-ne el coneixement i la recerca, així com la gestió. En aquest sentit, els centres procuren oferir als usuaris el major nombre de documents específics sobre un tema, i desenvolupen els mitjans necessaris per garantir-ne la difusió i la divulgació entre els ciutadans i els especialistes.

Aquest centres són el resultat d'una iniciativa comuna de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Terrassa, Granollers, Gavà, Sant Celoni, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Montcada i Reixac, Vilassar de Dalt, Santa Margarida i els Monjos i Arbúcies. En aquest últim, a més de l'ajuntament de la població, també hi intervé la Diputació de Girona.

Els centres, a més de les tasques documentals, desenvolupen tasques d'informació sobre els recursos que ofereix el parc en què s'ubiquen (itineraris, programes pedagògics, publicacions, equipaments), promouen programes de divulgació i informació (seminaris, cursos, exposicions, conferències, etc.) i donen informació sobre les activitats de recerca que s'hi duen a terme, un fet que afavoreix la comunicació entre els col·lectius d'investigació.

El servei està destinat a les persones o als col·lectius que desitgin informació sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’àmbit de cada parc. Els sectors de la investigació i la docència acostumen a ser-ne els beneficiaris principals. El catàleg de tots els centres de documentació es pot consultar, de manera conjunta o separada, a la web Documentació i publicacions.

El fons dels centres de documentació és heterogeni i inclou materials diversos (llibres, revistes, tríptics, mapes, vídeos, fotografies, etc.) que fan referència principalment a l’àmbit d’actuació de cada centre i posen a l’abast de l’usuari la base de dades documental més important sobre aquests espais naturals. Es recomana la concertació de visita per a la consulta dels fons documentals.

Catàleg col·lectiu dels centres de documentació

Així mateix, la informació de cada centre es troba emmagatzemada en suport informàtic amb el programa KOHA, cosa que permet accedir-hi i consultar-la d’una manera ràpida i senzilla. El tractament documental s’ha fet a partir de l’elaboració d’una fitxa bibliogràfica comuna. El catàleg disposa de prop de 30.000 referències bibliogràfiques i molts documents es poden consultar directament en format PDF.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Parc Agrari, Montesquiu, Foix, Marina, Litoral, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Garraf, Montnegre-Corredor, Collserola, Montseny, Educació ambiental, ODS, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Divulgació, Catàlegs, general,