caes

Montesquiu Pit-roig i tallarol de casquet, espècies més abundants en els seguiments d’ocells nidificants

Rècord d'observacions de rapinyaires al Parc del Castell de Montesquiu

11/05/2023

Al Parc del Castell de Montesquiu, dins el programa SEGRE, i en col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), s’han fet 63 observacions de rapinyaires, una xifra rècord, amb dotze espècies de rapinyaires localitzades i la sorpresa de veure 367 exemplars d’aligots vespers. Així mateix, també s’ha fet el primer cens d'enguany de nidificants del projecte SOCC, de seguiment d’ocells comuns, també amb l'ICO. En destaquen dues espècies: el pit-roig i el tallarol de casquet.

L’observació de rapinyaires al Parc dins el programa SEGRE en col·laboració amb l’ICO permet conèixer l’abundància de rapinyaires en el territori. S’han anotat a les fitxes 63 observacions (màxim absolut del projecte) en un matí (de 9 a 13 h) de dotze espècies diferents de rapinyaires: aligot comú, aligot vesper, àliga calçada, àliga marcenca, esparver comú, voltor comú, milà reial, milà negre, xoriguer, aufrany, voltor negre i àliga pescadora.

L'espectacle, però, el van donar els aligots vespers. Feia pocs dies s’havia rebut l’avís que molts havien creuat l'estret de Gibraltar la setmana anterior, i si bé a Catalunya costa veure'n exemplars en pas prenupcial, en aquest cens se’n van comptar 367 exemplars. Els vespers anaven en nombrosos estols de diferents mides.

Primer cens d’ocells nidificants

També es va fer el primer cens anual de nidificants del projecte SOCC, de seguiment d’ocells comuns, al Parc. Aquest projecte, coordinat per l’ICO, té per objectiu principal determinar les tendències temporals en l’abundància d’ocells comuns a Catalunya i, a partir d’aquestes, generar indicadors que permetin avaluar l’estat de conservació del nostre entorn. 

En aquest primer cens, cal destacar l’abundant presència de dues espècies molt habituals al Parc del Castell de Montesquiu com són el pit-roig (Erithacus rubecula) i el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla). En aquestes dates, els mascles d’ambdues espècies es fan sentir pràcticament tot el dia, si bé acostumen a cantar amb les primeres llums del matí i cap al captard. També aquests dies és normal que ho facin després d’un ruixat o tempesta.

compartir

Font de la informació: Parc del Castell de Montesquiu

Categoria: fauna, vertebrats, Recerca i seguiment, Montesquiu, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,