caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Litoral | Foix | Garraf | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona A Europa, hi ha 101 espais naturals amb certificació CETS, 13 dels quals es localitzen a Catalunya

Un terç dels municipis de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, adherits a la Carta Europea de Turisme Sostenible

24/10/2023

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Parc del Garraf, el Parc d’Olèrdola i el Parc del Foix treballen amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), certificació atorgada per la Federació Europarc a aquells territoris que, mitjançant un procés de treball participatiu, defineixen una estratègia de turisme sostenible per protegir aquests espais. El Parc de la Serralada Litoral treballa en la seva candidatura per poder-s'hi acreditar a finals del 2024.

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona inclou catorze espais naturals que sumen una superfície de prop de 103.000 hectàrees de 103 localitats de la província. Els sis espais acreditats o en fase d’acreditació inclouen 52 municipis de les comarques del Vallès Oriental, Vallès Occidental, Osona, Bages, Moianès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Maresme i Garraf. A Europa, hi ha 101 espais amb la CETS, tretze dels quals es localitzen a Catalunya. La voluntat és que tots els municipis de la Xarxa de Parcs Naturals s’adhereixin a aquesta acreditació en els propers anys.

"La col·laboració publicoprivada és un dels principals actius de la Carta", ha assenyalat el diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, el dimarts, 24 d’octubre, en la presentació en línia de la CETS a alcaldes i alcaldesses i representants dels 103 municipis de la Xarxa de Parcs Naturals. En aquest sentit, Gomar ha apuntat els canvis que comporta fer més sostenible l’aprofitament turístic dels espais naturals, "canvis en com entenem la natura, en com entenem la relació entre les persones i la natura".

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac estan acreditats amb la CETS des de l'any 2011 i el Parc del Garraf, el Parc d’Olèrdola i el Parc del Foix, des del 2017. Aquests cinc espais tenen una estratègia turística sostenible elaborada i consensuada amb els agents implicats del territori. Des del 2014, nombroses empreses dels parcs naturals de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i del Montseny han obtingut aquest reconeixement europeu.

Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació

Els sis parcs que ja treballen amb la Carta Europea de Turisme Sostenible o l’estan implementant seran els beneficiaris dels dos milions d’euros del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació-PSTD Espais naturals i turisme sostenible, concedit en el marc de la segona convocatòria extraordinària de PSTD finançada per la Unió Europea amb fons Next Generation dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Els eixos prioritaris del projecte impulsat per Turisme i Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona són actuacions en l’àmbit de la transició verda i sostenible, amb 870.000 euros destinats a mobilitat sostenible; actuacions de millora de l’eficiència energètica, amb la transformació d’equipaments públics per valor de 460.00 euros; actuacions en l’àmbit de la transició digital (400.000 euros), que inclou sensors per gestionar l’afluència i eines d’intel·ligència turística; i actuacions en l’àmbit de la competitivitat, amb un total de 270.000 euros per millorar l’accessibilitat, fer jornades, promoure el producte local i un sistema de gestió del Pla. La meitat del pressupost s’ha d’executar abans d’acabar l’any 2024.

compartir

Font de la informació: Gabinet de Premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Litoral, Foix, Garraf, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Turisme sostenible, ODS,