caes

Parc Fluvial Besòs S'ha produït un retrocés de l'espècie plantada, el 'Phragmites australis'

La Policia Local de Santa Coloma de Gramenet sobrevola les parcel·les de canyís del Parc Fluvial del Besòs amb l'ajuda d'un dron

19/07/2022

Agents de la Policia Local de Santa Coloma de Gramenet fan volar un dron per conèixer l’estat de les parcel·les de canyís de les zones humides del Parc Fluvial del Besòs, que realitzen el tractament terciari de la EDAR. Les imatges captades pel dron donaran una visió dels punts febles de la instal·lació i ajudaran a millorar la gestió d’aquest àmbit.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha ofert a l’equip de gestió del Parc Fluvial del Besòs un dron, amb capacitat de donar una visió àmplia i general de les zones humides del Parc Fluvial del Besòs.

Aquesta eina ofereix la possibilitat de conèixer des de l’aire l’estat de les parcel·les de canyís de les zones humides del Parc, ja que té capacitat per realitzar instantànies a color i en temps real així com imatges tèrmiques de l’entorn vegetal.

Els Agents de la Policia Local, especialistes en aquesta matèria, han pilotat el dron, que ha sobrevolat cadascuna de les seixanta parcel·les.

Seixanta parcel·les de canyís

El Parc Fluvial del Besòs està dividit en tres zones diferenciades: les zones humides, la zona d’ús públic  i la desembocadura. Les zones humides es localitzen al nord del Parc Fluvial, des de l'aiguabarreig del riu Ripoll amb el riu Besòs, al municipi de Montcada i Reixac, fins al pont vell a Santa Coloma de Gramenet en el marge dret i fins a Can Zam Nord en el marge esquerre en el mateix municipi.

Aquest espai de 3,8 km està restringit al públic i es caracteritza per contenir seixanta parcel·les (8 ha) d'aiguamolls construïts (wetlands) que realitzen el tractament terciari d'un 30 % de l'efluent de la depuradora d'aigües residuals de Montcada (EDAR), amb la qual cosa se’n millora la qualitat. La seixantena de parcel·les s’agrupen en quinze grups independents. El canyís és l’espècie plantada en les parcel·les dels aiguamolls construïts, i entremig d’aquests hi ha el prat fluvial.

No obstant això, les constants crescudes anuals del riu en els darrers anys, amb aportació de pedres i llims, així com l’evolució d’espècies vegetals ruderals a l’interior de les parcel·les, han provocat en diversos punts un retrocés de l’espècie plantada a l’origen, el Phragmites australis.  

Sens dubte, les imatges captades pel dron donaran una visió dels punts febles de la instal·lació i ajudaran a millorar la gestió d’aquest àmbit i el Parc Fluvial agraeix la gran oportunitat que els ha lliurat l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que amb el suport dels Agents de la Policia Local.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Hidrologia, flora, hàbitats, Planificació i avaluació, Gestió del medi, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, ODS, Parc Fluvial del Besós,