caes

Sant Llorenç-Obac Ara es treballa en la proposta de serveis culturals que ha d'acollir

Amb la reforma de façanes i fusteria, es completa la rehabilitació estructural del Marquet de les Roques

17/05/2023

El Marquet de les Roques, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ja té enllestides les obres de rehabilitació de façanes i fusteries de l’edifici principal i d’accés al pati. Després d’aquesta darrera obra de consolidació i restauració de l’edifici, ara queda adequar els interiors un cop es decideixi quins usos culturals tindrà. L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), va ser la casa d’estiueig de la família del poeta Joan Oliver (Pere Quart) i on es reunia amb un grup de joves literats i escriptors conegut com La Colla de Sabadell. 

El Marquet de les Roques és un casal d’estil modernista de final del segle XIX aixecat sobre un antic mas, l’actual masoveria, del començament del segle XIII. Està situat al fons de la vall d'Horta, en el terme municipal de Sant Llorenç Savall, envoltat dels cims del Montcau, Rocamur, els Emprius i les Fogueroses. Està lligat per moltes raons a la família dels Oliver. Es va construir entre els anys 1879 i 1896 com a residència d’estiueig, segons el projecte redactat per l’arquitecte Juli Batllevell i Arús (1864-1928), deixeble de Lluís Domènech i Muntaner, i possiblement del mateix Antoni Gaudí. 

Als anys vint del segle passat, el Marquet va ser punt de trobada d’intel·lectuals i artistes de primera fila (Josep Carner, Carles Riba, Guerau de Liost, etc.). La presència del poeta Joan Oliver ha esdevingut fonamental en la història d’aquesta construcció, propietat de la Diputació de Barcelona.

Rehabilitacions

L’edifici del Marquet ha sigut objecte de diferents projectes de rehabilitació que es van iniciar partint de l’objectiu primer de satisfer els requeriments de seguretat estructural i funcionalitat. Així, pel que fa a la rehabilitació dels edificis, des de l’any 2007 s’han fet actuacions en el conjunt edificat i edificis annexos, entre d’altres la substitució de les cobertes de la masoveria (2011); canvi de cobertes i rehabilitació de paraments portants a l’edifici principal (2013); consolidació de forjats intermedis de l'edifici principal (2014); i consolidació de forjats de la masoveria i coberts i capella (2017). Aquesta darrera fase ha tingut un cost de 290.375,81 euros, IVA inclòs.

Després d’acabar la reforma estructural de la casa, el Parc Natural treballa, juntament amb agents del territori, en la recerca de diferents funcionalitats i serveis culturals a incorporar al Marquet. Així, es farà un Pla director per dotar la finca d’un pla d’usos i d’intervencions que calgui fer en un futur, estudiant també el model de gestió, a partir del qual desplegar els convenis, contractacions i projectes que correspongui.

Façanes i fusteria

En aquesta darrera obra, realitzada durant el 2022, s’han substituït les fusteries reproduint l’estil i composició originals, ajustant-se al màxim grau possible als requeriments i estàndards d’eficiència i confort tèrmic establerts a la normativa actual. També s’han conservat els vitralls originals de les finestres del menjador, de l’escala i de la tribuna i s’han adaptat a les noves fusteries. Els nous vidres estan constituïts per una única peça per fomentar l’estalvi energètic i augmentar la resistència estructural del conjunt. 

A banda de fer la restauració de la façana i les baranes, també s’han consolidat elements singulars i materials per disgregació de la pedra i el maó roig que el caracteritzen, així com la reposició de peces malmeses, s’han sanejat juntes i s’ha fet un tractament hidròfug per minimitzar l’exposició a l’aigua. Es tractava alhora d’assegurar l’estabilitat i solidesa dels elements que componen la façana, proporcionar seguretat en l’ús, protecció en la intrusió, completar l’estanquitat de l’envolupant, i protegir la integritat de l’edifici davant les inclemències meteorològiques. 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Sant Llorenç-Obac, ODS,