caes

Xarxa de Parcs Naturals Trobada biennal dels professionals del sector

Se celebra la 3a Jornada sobre Documentació Ambiental a Catalunya #DocAmbCat

15/06/2018

El dijous 31 de maig, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir la 3a edició de la Jornada sobre Documentació Ambiental a Catalunya (#DocAmbCat). Un total de seixanta-cinc especialistes van participar en aquesta tercera sessió biennal de debat i intercanvi d'experiències.

La jornada estava organitzada per l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’IEC i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya. La iniciativa va aplegar seixanta-cinc responsables de centres de documentació i biblioteques vinculats als espais naturals o al medi ambient.

Els objectius principals de la jornada van ser posar en comú experiències i bones pràctiques existents en centres de documentació, biblioteques i entitats vinculades al medi ambient; augmentar la visibilitat dels seus fons i serveis, i fomentar la cooperació i els intercanvis entre les diferents administracions i col·lectius que disposen de fons i d'informació de temàtica mediambiental.

Joandomènech Ros, president de l'IEC, Josep Planas, subdirector general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i Valentí Junyent, diputat delegat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona van presentar la Jornada.

A continuació, Xavier Marcet, president de Lead To Change, va oferir la ponència marc “La nova suma d’intel·ligències” durant la qual va destacar els avantatges del nou món tecnificat. Segons Marcet, les noves generacions, les quals viuran més anys, cobriran moltes de les seves necessitats gràcies a les noves tecnologies.

Seguidament, Josep Vives, cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va presentar la comunicació “La implicació de les biblioteques amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU”. A diferència de Marcet, Vives va fer un plantejament divergent a propòsit de les tecnologies. Així, tot i trobar-les útils per treballar, les va qüestionar. Vives va posar en dubte el triomfalisme actual sobre les noves tecnologies, sobretot sense tenir en compte l’expertesa.

Francesc Camps, cap de servei d'Informació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va moderar el torn de preguntes posterior a la comunicació.

Experiències i bones pràctiques

Després de la pausa cafè, es van presentar mitja dotzena d’experiències i bones pràctiques d’un total de vuit centres (entre biblioteques i centres de documentació) amb relació a la documentació ambiental. El bloc va estar moderat per Josep Melero, cap de la Secció de Divulgació i Comunicació de la Gerència de Serveis d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Per odre, les comunicacions van ser les següents: “Les biblioteques especialitzades governamentals (BEG) i les ambientals (RECIDA) i el suport als ODS”, a càrrec de Miguel Navas, del CD Museu Ciències; “Escampem la boira”, amb Maribel Martín, bibliotecària itinerant del Vallès Occidental. Àrea Terrassa, Sara Codina, Biblioteca Central de Terrassa, i Maria Gental, bibliotecària cap de zona del Vallès Occidental. Àrea Terrassa i directora de bct xarxa; “Presentació de la maleta de mobilitat i qualitat de l’aire i els aparells de mesura de qualitat de l’aire”, de Yolanda Monteiro, Servei de Documentació d’Educació Ambiental (Ajuntament de Barcelona (SDEA); “L'aventura de cooperar a la universitat”, a càrrec de Roser Gómez, UPC Manresa; “Quan la muntanya va als usuaris. 10 anys d'activitats organitzades des del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral”, a càrrec de Toni Marí, responsable del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral, i finalment “Ús de Mendeley a les biblioteques DocAmbCat”, de Cristina Prieto, del Centre de Documentació de Medi Ambient (CDMA) de la Generalitat de Catalunya.

En acabar el bloc d’experiències i bones pràctiques, es va obrir un debat entre els assistents moderat per Josep Melero, del qual sortiren les principals accions a dur a terme en un futur immediat.

La cloenda va anar a càrrec de Francesc Camps, cap de servei d’Informació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i de Josep Melero, cap de la Secció de Divulgació i Comunicació de la Gerència de Serveis d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, que van encoratjar els presents a seguir treballant amb el mateix rigor i professionalitat i a retrobar-se de nou d'aquí a dos anys.

En breu es redactaran les conclusions que seran trameses a tots els inscrits.

En aquest enllaç trobareu el resum de la 3a Jornada DocAmbCat.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, general,