caes

Xarxa de Parcs Naturals L'Institut d'Estudis Catalans va acollir la trobada, amb seixanta participants

La visió femenina centra 'Biblioteques i medi ambient amb veu de dona', la 5a Jornada DocAmbCat dels centres de documentació ambiental

10/05/2022

La visualització del treball de les dones científiques va centrar la 5a Jornada DocAmbCat dels centres de documentació ambiental de Catalunya dijous 5 de maig en la jornada 'Biblioteques i medi ambient amb veu de dona'. Reunits a l’Institut d’Estudis Catalans, hi van participar una seixantena de professionals de biblioteques i centres de documentació ambiental tant de la Generalitat de Catalunya com de la Diputació de Barcelona, entre els quals els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals, que formen part de l’equip coordinador de DocAmbCat i també de l’organització de la jornada. La trobada anterior s’havia fet el 2020 en línia degut a la pandèmia.

La jornada va començar amb la benvinguda de les autoritats per tot seguit avançar les novetats de la xarxa per part de Josep Melero, cap de la Secció d’Educació Ambiental i Ús Públic de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.  La ponència marc la va fer Lydia Gil (Social Media en Investigación), documentalista de l’Institut d’Arqueologia Clàssica de Tarragona, que va explicar la seva iniciativa per donar a conèixer les dones investigadores a través de les xarxes socials, web i ràdio (Ones de Ciència).
 
A la segona part de la jornada, es van explicar bones pràctiques en la visibilització del treball femení. Així, dues biblioteques universitàries van donar a conèixer el seu treball. M. Dolors Grau i Roser Gómez, de la Universitat de Manresa, van explicar l’Exploratori de Recursos de la Natura, amb iniciatives com el projecte en línia Bosc i sostenibilitat. Per la seva part, Ramon Anglada, del CRAI de la Universitat de Barcelona va mostrar el nou apartat web sobre autoritats UB amb perspectiva de gènere, una llista que pretén introduir la perspectiva de gènere per donar visibilitat a les autores, impressores i antigues posseïdores, presents al fons antic d’aquesta universitat.
 
Les experiències de biblioteques especialitzades van ser sobre l’exposició "Invisibles i ocultes" del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, presentada per la comissària Mireia Alcaine i la documentalista Karen Medel. Van presentar dones científiques que han estat invisibilitzades i els materials de suport que han elaborat, com les guies. També es van mostrar les experiències del Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny, secció Humanitats (Museu Etnològic del Montseny la Gabella), que va presentar Gemma Font en una gravació. A la presentació es va explicar el Pla d'igualtat de gènere i desenvolupament sostenible del Montseny i les exposicions que han fet, com "Dones del Montseny. Espais viscuts".
 
Per acabar, l’experiència de biblioteques públiques es va centrar en Tecnogirl, la iniciativa de les Biblioteques del Maresme i Tecnocampus Mataró per fomentar les vocacions tecnològiques i la sostenibilitat amb perspectiva de gènere, que ja porta tres edicions amb molt èxit. La jornada es va cloure desitjant que més centres s’animin a participar en la xarxa DocAmbCat i a incorporar talent a la xarxa. La propera jornada serà el 2024.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Divulgació, Publicacions, Exposicions, Webs, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Llibres, revistes i CD, Webs i butlletins digitals,