caes

Conservació de la biodiversitat

Montesquiu El SISEBIO llista 28 espècies llenyoses

Un estudi mostra la gran diversitat botànica dels boscos del Parc del Castell de Montesquiu

Espina cervina. Autor: Andreu Salvat
Espina cervina. Autor: Andreu Salvat
17/07/2024

En un estudi del Sistema de Parcel·les de Seguiment de la Biodiversitat terrestre (SISEBIO) d’una parcel·la de roureda de 1.600 m2 propera a Sant Moí, al Parc del Castell de Montesquiu, s’ha inventariat una extraordinària riquesa botànica, amb un total de 28 espècies llenyoses. Entre aquestes hi ha algunes singularitats, com exemplars de pomera silvestre (Pyrus malus o Malus sylvestris), l’antecessor de les pomeres cultivades, o l’espina cervina (Rhamnus cathartica), un arbust poc abundant i de distribució restringida a Catalunya.

Xarxa de Parcs Naturals | Sant Miquel del Fai A la tardor es programarà per començar la primavera del 2025

S’inicien els treballs per desenvolupar el projecte d’activitats escolars de Sant Miquel del Fai

El grup que ha treballat les visites escolars. Autor: XPN
El grup que ha treballat les visites escolars. Autor: XPN
16/07/2024

Representants tècnics i polítics dels ajuntaments i centres educatius dels municipis de Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells del Fai i Sant Quirze Safaja es van trobar l’11 de juliol a Sant Miquel del Fai. De forma participativa, aquesta jornada de treball va servir per establir les bases del nou programa d’activitats destinades al públic escolar d’aquest espai tan emblemàtic. Està previst comptar amb el programa d’activitats escolars per la propera tardor, de manera que els infants de les escoles properes, així com de la resta de centres de Catalunya, puguin començar les visites a partir del mes de març de 2025.

Guilleries-Savassona Es tracta d'una espècie invasora que es troba a l'EN Guilleries-Savassona

El Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals detecta i captura exemplars del cranc senyal a la riera Major

Un dels crancs senyal capturat durant l'actuació del grup de voluntaris. Autor: Cercle de Voluntaris de la XPN
Un dels crancs senyal capturat durant l'actuació del grup de voluntaris. Autor: Cercle de Voluntaris de la XPN
10/07/2024

Un equip del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals va dur a terme una acció de voluntariat el dissabte 6 de juliol per retirar crancs senyal, una espècie invasora que es troba a la riera Major, a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Malgrat la pluja, l’operació es va completar amb èxit. Aquesta acció forma part dels esforços continus per protegir els ecosistemes autòctons de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, tot contribuint a la conservació de la biodiversitat local.

Xarxa de Parcs Naturals Cada ADF ha rebut 11.000 euros com a guardó

Es lliuren els Premis a la Prevenció d'Incendis Forestals 2024 a les ADF Subirats i Esparreguera

Membres de l'ADF d'Esparreguera i el diputat de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal, Jordi Fàbrega. Autor: Diputació de Barcelona
Membres de l'ADF d'Esparreguera i el diputat de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal, Jordi Fàbrega. Autor: Diputació de Barcelona
08/07/2024

La Diputació de Barcelona va lliurar dijous 4 de juliol els Premis a la Prevenció d’Incendis Forestals, uns guardons que reconeixen diferents facetes de la prevenció d’incendis forestals dutes a terme per les agrupacions de defensa forestal (ADF) de la província de Barcelona i que enguany arribaven a la vint-i-setena edició. En aquesta ocasió, les ADF Subirats i Esparreguera han estat les premiades amb 11.000 euros cadascuna per poder desenvolupar el projecte guardonat.

Marina | Litoral | Montnegre-Corredor | Xarxa de Parcs Naturals Es farà els dies 20 i 21 de novembre a l'Espai Arts Escèniques Casal d'Alella

S'obre el període per presentar comunicacions a la V Trobada de presentació d'estudis de la Serralada Litoral Central i IX del Montnegre i el Corredor

Vinyes verdes vora el mar. Autor: Josep Gratacós Bau
Vinyes verdes vora el mar. Autor: Josep Gratacós Bau
05/07/2024

Història, fauna, patrimoni cultural, gestió, vegetació, educació ambiental, geologia... Els dies 20 i 21 de novembre tindrà lloc, a l’Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella, la V Trobada de presentació d'estudis de la Serralada Litoral Central i IX del Montnegre i el Corredor. L’objectiu és compartir informació sobre els estudis, actuacions i recerques fetes a l'entorn dels parcs de la Serralada de Marina, de la Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor.

Montseny Finançats amb fons Next Generation

El Parc Natural del Montseny instal·la dipòsits de recollida d’aigües pluvials a la Casanova de Sant Miquel i a la Rectoria de Vallcàrquera

El dipòsit, quan s'instal·lava a la Casanova de Sant Miquel. Autor: XPN
El dipòsit, quan s'instal·lava a la Casanova de Sant Miquel. Autor: XPN
04/07/2024

Dos equipaments del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny estrenen dipòsits de recollida d’aigües pluvials. Es tracta de la Casanova de Sant Miquel, a Aiguafreda, que funciona com a alberg rural, i la Rectoria de Vallcàrquera, a Figaró-Montmany, una escola de natura i casa de colònies gestionada per Aprèn Serveis Ambientals. La instal·lació s’ha fet amb el finançament de la Unió Europea a través dels fons Next Generation de les Reserves de la Biosfera i ha tingut un cost de 67.544,62 euros. La durada de les obres, executades per Tehorsa, ha estat de dos mesos.

Sant Llorenç-Obac Les restes pertanyen al període del magdalenià final

Daten l'art rupestre paleolític descobert a la cova Simanya Gran, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Treballs de documentació gràfica de l'art rupestre a Simanya Gran. Autora: Maria D. Guillén
Treballs de documentació gràfica de l'art rupestre a Simanya Gran. Autora: Maria D. Guillén
02/07/2024

Els treballs arqueològics que duen a terme l’IPHES-CERCA i la Universitat de Barcelona al jaciment de Simanya Gran, amb el suport i el finançament de la Diputació de Barcelona a través del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, han posat al descobert, des de l’any 2020, una sèrie de gravats i restes de pigments a les parets de la galeria oest de la cova. Tot i que no es disposa de datacions absolutes, segons els resultats de l’estudi publicat recentment es considera que, per les característiques tècniques i temàtiques del conjunt, correspondrien al període cultural conegut com a magdalenià final, situat entre els 14.500 i els 12.000 anys abans del present.

Parc Fluvial Besòs Només s’han observat un martinet menut i una tórtora com a espècies migratòries

Les observacions ornitològiques detecten poc flux migratori al Parc Fluvial del Besòs durant el mes de juny

Parella de cames llargues a la desembocadura. Autor: Xavier Larruy
Parella de cames llargues a la desembocadura. Autor: Xavier Larruy
02/07/2024

El flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones d’hivernada fins a les zones de nidificació ha estat molt escàs durant la primera quinzena del mes de juny al Parc Fluvial del Besòs i tan sols s’han pogut contemplar, com a espècies migradores, un martinet menut (Ixobrychus minutus) i una tórtora (Streptopelia turtur) en la zona sense ús públic de Santa Coloma de Gramenet.

Marina Després de la mort dels pins per la sequera

Acaben els treballs per garantir la seguretat a l’àrea d’esplai de la font del Tort, al Parc de la Serralada de Marina

L'àrea d'esplai de la font del Tort després de l'actuació. Autor: XPN
L'àrea d'esplai de la font del Tort després de l'actuació. Autor: XPN
02/07/2024

Durant el mes de juny s’han executat els treballs necessaris per a garantir la seguretat dels usuaris de l’àrea d’esplai de la font del Tort, que han comportat tallar uns 50 arbres que havien mort per la sequera. Aquesta àrea és propietat de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i el manteniment el duu a terme el Consorci del Parc de la Serralada de Marina.

Collserola El Curs al Parc 2024-25 obre inscripcions l’1 de juliol

Més de 14.000 escolars han participat a les activitats educatives del Parc Natural de la Serra de Collserola

L'Escola Pompeu Fabra fent una activitat al Parc. Autor: CPNSC
L'Escola Pompeu Fabra fent una activitat al Parc. Autor: CPNSC
26/06/2024

Durant el curs escolar 2023-24, prop de 14.000 participants i un total de 538 grups classe han gaudit de les activitats educatives del programa “El Curs al Parc” al Parc Natural de la Serra de Collserola. Dilluns 1 de juliol s’obre el període d’inscripcions a les activitats del curs vinent, de nou telemàticament a través del web del Parc, amb l’objectiu de facilitar la tasca organitzativa d’escoles i docents.

S'estan mostrant 1 - 10 de 20 resultats.