Biodiversitat

Sant Llorenç-Obac Enguany han nascut quatre polls

Es completa amb èxit la nidificació del falcó pelegrí del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Un moment de l'alimentació dels polls
Un moment de l'alimentació dels polls
08/07/2020

El procés de nidificació del falcó pelegrí al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha estat un èxit. Al niu controlat per una càmera, enguany han nascut quatre pollets que han crescut i han volat a primers de juny. Al final de la nidificació, el parc ha pogut oferir imatges en directe del niu, quan els pollets exercitaven les ales i començaven a volar. El proper any és previst fer l'anellament de polls per tal de poder fer seguiment de diferents variables cas que es produeixin recaptures o siguin observats en altres territoris per part d’ornitòlegs.
 

Montseny Amb la presència de monitoratge extern

Es fa el seguiment i revisió del projecte Life Tritó Montseny

Hàbitat de ribera del Montseny.<br />Autor: Iñaki Relanzón
Hàbitat de ribera del Montseny.
Autor: Iñaki Relanzón
08/07/2020

El dimarts 23 de juny, es va realitzar una reunió telemàtica de seguiment del Life Tritó Montseny amb l’objectiu de valorar l'estat actual de la cinquantena d'accions, revisar els aspectes tècnics i financers del projecte i apuntar noves mesures i actuacions a desenvolupar. La sessió va comptar amb el monitoratge extern de María José Aramburu, que actuava d'interlocutora davant l’Agència Executiva de la Petita i Mitjana Empresa (EASME) de la Comissió Europea.

Montseny Es van revisar els aspectes i accions comunicatives del projecte

11a reunió de la comissió de comunicació del Life Tritó Montseny

Participants a la reunió. Autor: Life Tritó Montseny
Participants a la reunió. Autor: Life Tritó Montseny
08/07/2020

El divendres 19 de juny es va realitzar l’onzena reunió de la comissió de comunicació del Life Tritó Montseny que, a causa de la COVID-19, va tenir lloc via telemàtica. Van assistir-hi nou representants dels socis del projecte, els quals van fer un repàs dels temes vinculats a la comunicació del Life Tritó Montseny. Entre d’altres, es van abordar el documental, l’exposició, les notes de premsa, la pàgina web i els canals propis de Twitter i Youtube.

Montesquiu Destaca l'increment del ratolí lleonat

Es detecta talpó roig, musaranya, ratolí lleonat i ratolí de bosc en el seguiment de petits mamífers SEMICE al Parc del Castell de Montesquiu

Exemplar de ratolí de bosc. Autor: Marc Vilella
Exemplar de ratolí de bosc. Autor: Marc Vilella
07/07/2020

Durant el seguiment de petits mamífers realitzat recentment al Parc del Castell de Montesquiu s’han pogut identificar exemplars de talpó roig (Myodes glareolus), musaranyes (Crocidura russula), ratolins lleonats (Apodemus flavicollis) i ratolins de bosc (Apodemus sylvaticus). Les observacions s’han desenvolupat en dos punts del Parc: la pineda del serrat del Castell i la riera de Sora, que es van incorporar al programa SEMICE l’any passat.

Litoral Hi participen alumnes de l'Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt

El projecte de servei comunitari 'Els guardians dels arbres', menció especial en el II Premi Experiències Inspiradores d'EUROPARC

Alumnes i personal del Parc participants en el<br />projecte 'Els guardians dels arbres'. Autor: XPN
Alumnes i personal del Parc participants en el
projecte 'Els guardians dels arbres'. Autor: XPN
07/07/2020

El projecte de servei comunitari 'Els guardians dels arbres', presentat pel Parc de la Serralada Litoral - Espai d’Interés Natural La Conreria-Sant Mateu-Céllecs, forma part de la nova assignatura de serveis a la comunitat per educar els joves en l'exercici de la ciutadania activa a través del compromís social, en aquest cas, en la conservació dels espais naturals. L’any passat es va iniciar aquest projecte amb l’Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt. La menció atorgada en el II Premi Experiències Inspiradores d’EUROPARC-Espanya el distingeix com a exemple d'original pràctica en la gestió d'espais naturals protegits capaç de generar aliances amb el sector de l'educació, els municipis del Parc i les entitats del territori.

Montseny | Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona La mostra ha estat produïda per la Diputació de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers

L'exposició 'Què mengem avui?' aborda la rellevància i efectes mediambientals dels nostres hàbits alimentaris

Les comissàries, Agnès Villamor i Ada Parellada.<br />Autor: Museu de Ciències Naturals de Granollers
Les comissàries, Agnès Villamor i Ada Parellada.
Autor: Museu de Ciències Naturals de Granollers
03/07/2020

El Museu de Ciències Naturals de Granollers acull l’exposició itinerant ‘Què mengem avui?’. Comissariada per la cuinera Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Villamor i produïda pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, la mostra es una reflexió sobre les conseqüències de les nostres tries alimentàries i es podrà veure al Museu fins al 28 de febrer del 2021. Compta amb la col·laboració del programa Parc a taula.

Parc Fluvial Besòs En una caixa niu construida per alumnes de l'Institut Escola La Mina

Primera nidificació amb èxit de mallerenga blava al Parc Fluvial del Besòs

Caixa niu construïda per alumnes de l'Institut<br />Escola La Mina. Autors: Xavier Larruy i Javier Oliver
Caixa niu construïda per alumnes de l'Institut
Escola La Mina. Autors: Xavier Larruy i Javier Oliver
03/07/2020

Al juny, s’han revisat les onze caixes niu situades al Parc Fluvial del Besòs des de Santa Coloma de Gramenet fins a Sant Adrià de Besòs. A banda de tres caixes ocupades per pardal xarrec (Passer montanus), allò més destacable ha estat la troballa d'una caixa niu, ubicada aigües amunt del pont de Cristòfol de Moura, ocupada per primera vegada per mallerenga blava (Cyanistes caeruleus). A l’interior, s’han detectat tres pollets que s’han anellat per poder fer un seguiment de la seva evolució.

Xarxa de Parcs Naturals Revisa articles de més de 30 revistes científiques

Conservation Evidence proporciona evidències als gestors per millorar les decisions sobre conservació de la biodiversitat

La web Conservation Evidence
La web Conservation Evidence
03/07/2020

La web Conservation Evidence és un recurs d’informació gratuït i acreditat amb seu a la Universitat de Cambridge dissenyat per donar suport a decisions sobre com mantenir i restaurar la biodiversitat global. Resumeix evidències de la literatura científica sobre els efectes de les intervencions de conservació, com ara mètodes d’hàbitat o de gestió d’espècies.

Sant Llorenç-Obac Es va generar també el climograma general del Parc Natural (1990-2019)

Balanç dels seguiments de biodiversitat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac 2019

Codina del Parc Natural de Sant Llorenç<br />del Munt i l'Obac. Autor: V. Bros
Codina del Parc Natural de Sant Llorenç
del Munt i l'Obac. Autor: V. Bros
30/06/2020

Al llarg del 2019, l’Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona (EBC-UB), en el marc del Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies (CMBMM) fruit del conveni amb la Diputació de Barcelona, va dur a terme el seguiment d’indicadors de l’estat de les espècies, dels hàbitats i dels processos ecològics i dels efectes dels factors de canvi al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. A continuació, es mostren alguns dels resultats més rellevants obtinguts el 2019.

Guilleries-Savassona Es va identificar el tritó palmat, la granota verda, la granoteta de punts i el gripau comú

Es recuperen centenars d'exemplars de diverses espècies d'amfibis d'una piscina privada a Sant Julià de Vilatorta

Adult de gripau recuperat. Autor: XPN
Adult de gripau recuperat. Autor: XPN
29/06/2020

S'han pogut recuperar uns quatre-cents exemplars de diverses espècies d'amfibis que es trobaven en una piscina privada al municipi de Sant Julià de Vilatorta que anava a ser netejada de cara a la temporada d'estiu. Els exemplars s’han distribuït en diverses basses recuperades del municipi i a la font Trobada de Folgueroles.

S'estan mostrant 11 - 20 de 20 resultats.